Ἀρχικὴ σελίς / ἱστορία / Ἕνας Βούλγαρος στὴν Μακεδονία.

Ἕνας Βούλγαρος στὴν Μακεδονία.

Θὰ συμπληρώσω ἴσως στὸν τίτλο τὸ «Ἕνας Ἕλληνας στὴν Μακεδονία»… Δίχως πρόσφατες ἐπίσημες μαρτυρίες, διότι ἡ κάθε διαφορετικὴ φωνὴ πνίγεται κι ἐξαφανίζεται. Σὲ ὅλην τὴν γεωγραφικὴ ἔκτασι Μακεδονία, ὅποιος δηλώσῃ ἀκόμη καὶ σήμερα Ἕλλην, χάνεται… Εἴπαμε, λιγοστὲς δειλὲς φωνές… Κάπου κάπου..  Ἕνα Ἑλληνικό κρατίδιο δίχως σθένος καὶ στήριξι σὲ Ἕλληνες ποὺ κατοικοῦν ἐκτὸς συνόρων.. Εἶτε αὐτοὶ διαβιοῦν στὴν σημερινὴ Ἀλβανία, εἶτε στὴν σημερινὴ Βουλγαρία, εἶτε στὰ Σκόπια… Σὰν νὰ προσπαθῇ κάθε κύτταρο αὐτοῦ τοῦ ἀθλίου κι ἀνθελληνικοῦ ὀργανισμοῦ, ποὺ κατ’  εἰρωνίαν μόνον ἀποκαλεῖται ἑλληνικό κράτος, νὰ πνίξῃ ὅποια φωνὴ τοῦ θυμίζει τὶς πραγματικές του ὑποχρεώσεις… Σὰν νὰ μὴν ἀποζητᾶ τὴν ἐξακολούθησί του… Σὰν νὰ θέλῃ νὰ χαθῇ κάθε Ἕλλην ἀπὸ προσώπου γῆς…. Καὶ σαφῶς δὲν εἶναι σημερινὸ φαινόμενον… Δυστυχῶς.

Φιλονόη.

“Ένας βούλγαρος στη Μακεδονία” – Οι χαμένες ψυχές των Βαλκανίων

“Το Μακεδονικό έθνος δημιουργήθηκε μετά το 1945 με μαζικές δολοφονίες, συλλήψεις και απειλές. Φτιάχτηκε με βάρβαρο εξαναγκασμό. Και αυτό το ψεύτικο έθνος.. Ό,τι είναι ψεύτικο γκρεμίζεται αργά ή γρήγορα.”


Αυτά, και άλλα πολλά ακούγονται σε απόσπασμα Βουλγαρικής εκπομπής με τον τίτλο “Ένας βούλγαρος στη Μακεδονία” που κυκλοφόρησε χθες στο Youtube, και το οποίο πρέπειαπαραιτήτως να παρακολουθήσουμε όλοι οι Έλληνες. 

Στην εισαγωγή, ο παρουσιαστής της εκπομπής λέει ότι ελπίζει να παρακολουθούν και οι πολίτες της πΓΔΜ την αποψινή εκπομπή του, προσθέτοντας ότι θα μάθουν το λόγο σύντομα. Η εκπομπή του, όπως λέει ο ίδιος, δεν περιλαμβάνει συζήτηση, όπως συνήθως, αλλά ένα ρεπορτάζ, με συνεντεύξεις κατοίκων της πΓΔΜ, τόσο Βουλγάρων, όσο και Σκοπιανών, οι οποίοι εκφράζουν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις και αλήθειες, από τις οποίες μπορούμε να αντλήσουμε άκρως χρήσιμα συμπεράσματα..

Παραθέτουμε το βίντεο, καθώς και μετάφραση του για όσους δυσκολεύονται με την αγγλική γλώσσα. 

(Ἐδῶ  ἐπαρατίθετο τό ταινιάκι τό ὀποῖον ἔχει μᾶλλον «κατεβεῖ»)
– Εδώ στην πΓΔΜ μπορείς να αποκαλείς τον εαυτό σου όπως θέλεις. Νιγηριανό, Κινέζο, ό,τι σου αρέσει. Αλλά αν πεις ότι είσαι Βούλγαρος, είσαι τελειωμένος. Πριν βγω έξω στο δρόμο, η μητέρα μου πάντοτε με προειδοποιούσε: Μην τολμήσεις να αποκαλέσεις τον εαυτό σου Βούλγαρο – θα μας συλλάβουν όλους.

– Τον παππού μου τον βασάνισαν και τον έκαψαν ζωντανό μπροστά στους 6 γιους του. Επειδή εργαζόταν για τη Βουλγαρία. Στο χωριό μου υπάρχουν δυο εκκλησίες. Η παλιά είναι Βουλγαρική, Το 1924 οι Σέρβοι την κατέστρεψαν κι έχτισαν μια Σερβική εκκλησία για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος εκεί.  

– Και με ρώτησαν: “Τι είσαι;” Και τους είπα: Το ίδιο όπως ο Γκότσε Ντέλτσεφ1 και ο Ντάμε Γκρούεβ2. Και συνέχισαν να με χτυπούν. Με ρώτησαν ξανά: “Τι είσαι;” Και απάντησα με τον ίδιο τρόπο. Και άρχισαν να με χτυπούν ξανά. Κλωτσιές, μπουνιές, σχεδόν μέχρι θανάτου. Με χτυπούσαν από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα και ένας από τους Σερβομάνους είπε: “Ο πατέρας σου ήταν στη φυλακή επειδή ήταν Βούλγαρος. Ο πατέρας σου ήταν επίσης στη φυλακή επειδή ήταν Βούλγαρος.” Και μετά από όλο αυτό το ξύλο γέλασα και είπα: από τη στιγμή που ο παππούς μου και ο πατέρας μου ήταν Βούλγαροι, εγώ τι είμαι; Είμαι κι εγώ Βούλγαρος. Και άρχισαν ξανά να με χτυπούν. Να με κλωτσούν και να με γρονθοκοπούν με μανία. Όλο αυτό το ξύλο επειδή είμαι Βούλγαρος. Και είπα: Μη με χτυπάτε, σκοτώστε με αν θέλετε! Και πάλι θα παραμείνω Βούλγαρος. Και θα γυρίζω στον τάφο μου και πάλι θα λέω είμαι Βούλγαρος!

– Το πρώτο σχολείο εδώ άνοιξε το 1843. Οι πρόγονοι μου ζούσαν εδώ στο Βέλες, είχαν σπίτι εδώ. Και οι άνθρωποι μάθαιναν τη βουλγαρική γλώσσα. Η Βουλγαρία ήταν  σκλαβωμένη στους Τούρκους τότε. Και αυτή η γη, η Μακεδονία (σ.τ.μ.: εννοεί την πΓΔΜ), ήταν σκλαβωμένη στους Τούρκους επίσης. Ποιός στον κόσμο τους ανάγκασε να μάθουν Βουλγάρικα; Ποιός;

– Πάνω από 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μακεδονία (σ.τ.μ.: και πάλι εννοεί την πΓΔΜ), επειδή ήταν Βούλγαροι. Και πάνω από 180.000 συνελήφθησαν και στάλθηκαν στη φυλακή επειδή ήταν Βούλγαροι. Οι μορφωμένοι Βούλγαροι με μέλλον, οι οποίοι ζούσαν στο Βέλες, ήταν 53 – όλοι τους δολοφονήθηκαν βάρβαρα.

– Επειδή τραγούδησα 4 βουλγαρικά τραγούδια, φυλακίστηκα για τέσσερις μήνες το 1959.

– Το Μακεδονικό έθνος δημιουργήθηκε μετά το 1945 με μαζικές δολοφονίες, συλλήψεις και απειλές. Φτιάχτηκε με βάρβαρο εξαναγκασμό. Και αυτό το ψεύτικο έθνος.. Ό,τι είναι ψεύτικο γκρεμίζεται αργά ή γρήγορα. Η Γιουγκοσλαβία ήταν ψεύτικη. Δημιουργήθηκε από 6 δημοκρατίες. Γκρεμίστηκε.

– Από 471 βουλγαρικά κοιμητήρια μόνο δύο έχουν απομείνει. Πού είναι τα άλλα; (Καταστράφηκαν).

– Είναι δύσκολο να ζεις.. Αλλά αυτή είναι βουλγαρική γη. Η Μακεδονία είναι μέρος της Βουλγαρίας (σ.τ.μ.: εννοεί την πΓΔΜ). Είμαστε όλοι βούλγαροι εδώ. Και δεν θα φύγουμε! Αυτή είναι βουλγαρική γη, το σπίτι των προγόνων μας!

– Μια τρομερή πνευματική γενοκτονία επιτελέσθηκε εδώ. Ήταν καταστροφική. Εάν ένας άνθρωπος δεν είναι φανατικός, εάν δεν είναι περήφανος για αυτό που είναι, πάντοτε θα χάνει.

– Ένας εθνικά Μακεδόνας, είναι ένας σκλαβωμένος βούλγαρος.

– Οι Γιουγκοσλάβοι φανατικοί πιστεύουν ότι η Γιουγκοσλαβία θα υψωθεί ξανά, ότι είναι ακόμη εδώ. Και τρέφουν νεκρές ελπίδες, Η Δημοκρατία της Μακεδονίας υπάρχει ως ένα μουσείο της Γιουγκοσλαβίας. Ένα μουσείο του Γιουγκο-κομμουνιστικού καθεστώτος, το οποίο επέτρεπε το μίσος προς άλλα έθνη. Ιδιαίτερα τους Βούλγαρους.

– Είχα τις προσωπικές μου αυταπάτες. Όταν δωρίσαμε τανκς και πυροβόλα στην πΓΔΜ το 1991, κατ’ απόφασιν της κυβέρνησης μας. Μαζί με τον υπουργό άμυνας, δωρίσαμε τανκς, πυροβόλα και πυρομαχικά στη Μακεδονία. Δυο χρόνια πριν την σύγκρουση της, πίστευα ότι οι Μακεδόνας μας αποδέχονταν αποκλειστικά με συμπάθεια. Ξαφνιάστηκα όταν ήρθα ξανά εδώ το 2005 και είδα ότι οι άνθρωποι δεν μιλούν για αυτό. Και όλοι έχουν ξεχάσει ότι η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. (σ.τ.μ.: αναγνώρισε μεν η Βουλγαρία τα Σκόπια ως Μακεδονία, αλλά με βουλγαρική καταγωγή-για να μην ξεχνιόμαστε).

– Στα βιβλία της ιστορίας, η ερμηνεία εκλαμβανόταν ως μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Και είναι πολύ σκληρό σαν ενήλικος να δεχτώ την αλήθεια για το παρελθόν μας και την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έχουν υποστεί πλυση εγκεφάλου. Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δεν γνωρίζουν ότι είναι Βούλγαροι. 

Τι λένε οι Σκοπιανοί

– Δε θέλω να μιλήσω για τους Βούλγαρους, αυτοί είναι τάταροι.

– Εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως βούλγαροι, για μένα δεν είναι μακεδόνες. Είναι χαμένες ψυχές. Καταλαβαίνεις; Δεν αξίζουν να ονομάζονται Μακεδόνες.
– Ο δημοσιογράφος: Εντάξει.. Τι μάθατε για τη Βουλγαρία όταν είσασταν νέος;
– Απάντηση: Για τη Βουλγαρία μάθαμε ότι είναι μια χώρα με την οποία συνορεύουμε. Τίποτε άλλο.

– Οι Βούλγαροι είναι πολύ προηγμένοι. Είναι άξιοι Ευρωπαίοι. Είναι Ευρωπαίοι χωρίς αμφιβολία.

– Οι Σέρβοι είναι πιο κοντά σε εμάς. Στη θρησκεία. Οι δρόμοι μας συνδέουν. Τα πάντα.
– Ερώτηση: Δεν νομίζετε ότι οι Βούλγαροι είναι σχεδόν το ίδιο με τους Σέρβους στη θρησκεία αλλά και στον πολιτισμό; Δεν σας συνδέει αυτό και με την Βουλγαρία επίσης;
– Απάντηση: Αλλά οι Βούλγαροι ήταν κατακτητές μας.
– Ερώτηση:  Όμως και η Σερβία κατείχε την Μακεδονία του Βαρδάρη;
– Απαντηση: Ναι. Αλλά αυτοί είναι αδέρφια μας. Είναι διαφορετικό.

– Δεν είμαι ρατσιστής. Δεν έχω τίποτε εναντίον των Βουλγάρων. Θέλω η ταυτότητα μου να λέει “Πλανήτης Γη”. Θέλω όλοι μας να είμαστε απλώς άνθρωποι. Αυτό θέλω. Μια μέρα.

– Οι Βούλγαροι; αυτοί είναι γύφτοι και τάταροι!
Ερώτηση: Είσασταν ποτέ στη Βουλγαρία?
Απάντηση: – Ναι είμουν.
Ερώτηση: Πότε;
Απάντηση: Παλαιότερα.
Ερώτηση: Γιατί πιστεύετε ότι οι Βούλγαροι δεν είναι άνθρωποι;
Απάντηση: Απλά δεν είναι άνθρωποι! Είναι ζώα!

Και πάλι πίσω στους Βούλγαρους πολίτες της πΓΔΜ

– Μου επιτέθηκαν και με χτύπησαν. Και δεν έγινε ούτε δικαστήριο, ούτε τίποτε.

– Αν θέλεις να δουλέψεις δεν σε προσλαμβάνουν μόνο και μόνο επειδή είσαι Βούλγαρος.

– Δεν εργάζομαι εδώ και τέσσερα χρόνια. Και εξαιτίας μου δε μπορεί να βρει δουλειά η κόρη μου. Τελείωσε το σχολείο πέντε χρόνια πριν και απλά δεν μπορεί να βρει δουλειά.
Ερώτηση: – Δεν σας έκαναν μια πρόταση, να αρνηθείτε ότι είστε Βούλγαρος και να σας δώσουν δουλειά;
Απάντηση: – Όχι, όχι, όχι. Δεν θέλω ούτε να το ακούσω. Αν αρχίσουν να κάνουν τέτοιες προτάσεις, θα φύγω από αυτή τη χώρα.

– Αν δεν ήταν οι Βούλγαροι, θα υπήρχε σλάβικη γλώσσα στα Βαλκάνια;

– Η γλώσσα δείχνει τι είναι οι άνθρωποι. Μπορώ να αλλάξω την θρησκεία μου αύριο. Αλλά τη γλώσσα; ποτέ!

– Δεν αισθάνομαι σαν αρχαίος Μακεδόνας. Δεν έχουμε καμία πραγματική απόδειξη ότι είμαστε κληρονόμοι των αρχαίων Μακεδόνων. Πρώτον, δεν έχουμε τη γλώσσα. Δεύτερον, δεν έχουμε ούτε ένα έγγραφο που να δηλώνει ότι είμαστε γιοι τους. Και τώρα χτυπάνε το θώρακα τους και λένε:Δείτε μας! Εμείς είμαστε αρχαίοι Μακεδόνες!” (σ.τ.μ. εξόχως εύγλωττη η εικόνα του παγωνιού στο σημείο αυτό του βίντεο)

(Σε αυτό το σημείο προφανώς γίνεται έλεγχος στους ρεπόρτερ)

-Πείτε μου, ποιό είναι το πρόβλημα;
-Όχι, όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να τραβήξετε τις φωτογραφίες σας, αλλά πρέπει να σας ελέγξουμε. Πρέπει να σημειώσω τα στοιχεία σας. Μπορείτε να μου δώσετε τα έγγραφα σας παρακαλώ;
– Εντάξει, εντάξει.
– Όταν σημειώσω τα στοιχεία σας θα σας τα επιστρέψω.

– Ποιά δημοκρατία. Εδώ υπάρχει ακόμη δικτατορία. Ολόκληρο το σύστημα “Κρατικής Ασφάλειας” είναι από τον καιρό του Τίτο. Σε αυτό το σημείο χτίσαμε το μνημείο του Todor Alexandrov.3 Για πρώτη φορά στη Μακεδονία μετά το 1944, υψώθηκαν Βουλγαρικές σημαίες και ακούστηκαν Βουλγαρικά τραγούδια. Όταν οι σερβοκομμουνιστές εγκληματίες είδαν τι συνέβαινε, τρελλάθηκαν εντελώς. Και μετά από αυτό, η “Κρατική Ασφάλεια” σκαρφίστηκε κάποιον ψεύτικο κανονισμό και αφαίρεσε το μνημείο.

– Μπορούν να πάρουν τα κλειδιά του σπιτιού μου. Μπορούν να πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου μου. Αλλά αν πάρουν αυτό (σ.τ.μ.: δείχνει ένα παλιό άλμπουμ φωτογραφιών), μου παίρνουν την ψυχή. Και αν κάποιος πάρει αυτό, ο παππούς μου θα σηκωθεί από τον τάφο του. Θα πάρει όπλο και σπαθί και θα του κόψει το κεφάλι.

– Δεν ντρέπομαι και δε φοβάμαι να αποκαλώ τον εαυτό μου Βούλγαρο. Αν δεν είμαι ελεύθερος, τότε γιατί ζω σε αυτόν τον κόσμο; Θα είναι καλύτερα να είμαι νεκρός. 

Οι βούλγαροι πολίτες αναφέρονται στην καταπίεση που δέχονται από τους Σλάβους συμπολίτες τους αλλά και από τους Σέρβους πριν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Λένε βέβαια τη μισή αλήθεια, διότι δεν αναφέρονται στις βιαιοπραγίες των προγόνων τους εναντίον των Ελλήνων.. Ωστόσο, ωφείλουμε να επισημάνουμε τη διαφορά μεταξύ Βούλγαρων και Σλάβων στην πΓΔΜ.Οι μεν ήθελαν τη Μακεδονία, όμως προσαρτημένη στα βουλγαρικά εδάφη, όντας τόσο περήφανοι για την καταγωγή τους που σε καμία περίπτωση δεν θα την άλλαζαν για κάποια άλλη. Οι δε, από τα χρόνια του Τίτο κι έπειτα, θέλουν τη Μακεδονία ως αλύτρωτη πατρίδα..Κατασκευάζουν το έθνος τους, σβύνοντας την βουλγαρική ιστορία τους, οικειοποιούμενοι ωστόσο ό,τι τους βολεύει από αυτήν και υφαρπάζοντας εξ ολοκλήρου μια άλλη, την Ελληνική. 

Μετάφραση, σχολιασμός: MacedoniaHellenicLand.Eu

Σημειώσεις

1.Βούλγαρος επαναστάτης, γεννημένος στο Κιλκίς, 1872–1903, ένας εκ των ιδρυτών του IMRO που παλαιότερα ονομαζόταν Bulgarian Macedonian-Adrianople Revolutionary Committees (BMARC), και το 1902 άλλαξε σε Secret Macedonian-Adrianople Revolutionary Organization (SMARO). Στις μέρες μας αποτελεί πρόσωπο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς οι Σκοπιανοί τον οικειοποιήθηκαν ως δικό τους ήρωα και έχουν στήσει άγαλμα του στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

2.Επίσης Βούλγαρος επαναστάτης, γεννημένος στο Σμίλεβο, 1871-1906, και συνιδρυτής της Bulgarian Macedonian-Adrianople Revolutionary Committees. Επίσης πρόσωπο αντιπαράθεσης μεταξύ των δυο χωρών, καθώς οι Σκοπιανοί οικειοποιήθηκαν και αυτόν ως δικό τους ήρωα και έχουν στήσει άγαλμα του στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

3.Οι Βούλγαροι της πΓΔΜ έστησαν το μνημείο του Αλεξάντροφ στις 2 Φεβρουαρίου του 2008 στο Βέλες. Η τοπική διοίκηση αρνήθηκε να δώσει ένα δημόσιο σημείο για την τοποθέτηση της προτομής του, αυτή στήθηκε στην αυλή ενός βούλγαρου κάτοικου της πΓΔΜ, ονόματι Ντράγκι Γκάροβ (Dragi Karov). Την επόμενη νύχτα ο Karov έλαβε μια σειρά απειλών και τελικά το μνημείο δέχτηκε επίθεση από άγνωστα άτομα τα οποία το έριξαν κάτω. Όταν ξαναστήθηκε, άγνωστοι το έριξαν κάτω ξανά. Δεν διεξήχθη έρευνα για τους υπεύθυνους, αντίθετα ασκήθηκε δίωξη κατά του Κάροβ για την τοποθέτηση του μνημείου στην αυλή του και για την ύψωση βουλγαρικής σημαίας. Εξαιτίας του περιστατικού, ο Βούλγαρος πρόεδρος Γκεόργκι Παρβάνοφ κάλεσε την πΓΔΜ να αναθεωρήσει την ιστορία των πράξεων του Αλεξάντροφ κατά τη συνάντησή του με τον Μπράνκο Τσερβενκόφσκι στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας. http://news.ibox.bg/news/id_671184739

Σχετικὰ μὲ τὸν συγγραφέα Φιλονόη Πόντου

Ἐλέγξτε ξανά

10 Αὐγούστου 1920. Ἡ Συνθήκη τῶν Σεβρῶν

Τὰ ἐδάφη ποὺ ἔχασε ἡ Ὀθωμανικὴ Αὐτοκρατορία στὴν Συνθήκη τῶν Σεβρῶν Ἡ Συνθήκη τῶν Σεβρῶν ...

4 Σχόλια

  1. Τηλέμαχος

    Το βίντεο παίζει κανονικά και σε εσάς αλλά και στην πηγή

  2. Τηλέμαχος

    χμμ, γράψτε λάθος

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: