Ἀρχικὴ σελίς / ἱστορία / γενικῶς. / 3 Ἰουνίου 1941. Τό ὁλοκαύτωμα τῆς Καντάνου Χανίων

3 Ἰουνίου 1941. Τό ὁλοκαύτωμα τῆς Καντάνου Χανίων

3 Ἰουνίου 1941. Τό ὁλοκαύτωμα τῆς Καντάνου ΧανίωνΚάντανος, μικρή κωμόπολις της Κρήτης, στο Νομό Χανίων, έμελλε να γίνει ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Οι κάτοικοί της, των γύρω χωριών, αλλά και πολλοί από την επαρχία Σελίνου, αν και ήξεραν ποιο θα ήταν το τίμημα που θα πλήρωναν, αποφάσισαν ν΄ αντισταθούν και να θυσιασθούν στην επέλαση των ναζί.

Με λίγα και ακατάλληλα όπλα, αμύνονται μαχόμενοι στις 23 Μαΐου 1941 στα Φλώρια και στις 24 και 25 Μαΐου 1941 πιο οργανωμένα και με περισσότερες δυνάμεις στο φαράγγι της Καντάνου, όπου μετά από σφοδρή μάχη, σκοτώνονται πολλοί Γερμανοί. Την Δευτέρα 2 Ιουνίου αρχίζει ο ανελέητος βομβαρδισμός του χωριού, ενώ στην συνέχεια τα τμήματα που μπήκαν στο χωριό, έκαψαν και ισοπέδωσαν όλα τα σπίτια. Ολοκαύτωμα. Οι ναζί συγκεντρώνουν τους κατοίκους και αρχίζουν τις εκτελέσεις. Στις 3 Ιουνίου 1941, οι ναζί είχαν κάψει και ισοπεδώσει την Κάντανο, εκδικούμενοι για την αντίσταση που συνάντησαν από τους κατοίκους της έξω από το Δημοτικό Σχολείο.

Τρείς επιγραφές άφησαν οι ναζί στην Κάντανο, μοναδικά ιστορικά μνημεία σε όλη την Ευρώπη, καθώς οπουδήποτε κι αν κατέστρεψαν, δεν άφησαν γραπτά την απόδειξη του εγκλήματός τους, αλλά και δεν τόνισαν τόσο πολύ την αντίσταση που συνάντησαν.

Στις δύο πινακίδες – επιγραφές που τοποθέτησαν οι ναζί στις εισόδους της Καντάνου από Χανιά και από Παλαιόχωρα, η πρώτη αναφέρει:

«Διὰ τὴν κτηνώδη δολοφονίας Γερμανῶν ἀλεξιπτωτιστῶν, ἀλπινιστῶν καὶ τοῦ μηχανικοῦ, ἀπὸ ἄνδρας, γυναῖκας καὶ παιδιὰ καὶ παπάδες μαζυ καὶ διότι ἐτόλμησαν νὰ ἀντισταθοῦν κατὰ τοῦ μεγάλου Ῥάιχ, κατεστράφη τὴν 3η Ἰουνίου 1941 ἡ Κάνδανος ἐκ θεμελίων, διὰ νὰ μὴν ἐπανοικοδομηθῇ πλέον ποτέ»

ενώ η δευτέρα αναφέρει:

«ὡς ἀντιποίνων τῶν ὁπλισμένων ἀνδρῶν καὶ γυναικῶν ἐκ τῶν ὄπισθεν δολοφονηθέντων Γερμανῶν στρατιωτῶν κατεστράφη ἡ Κάνδανος».

Τέλος, το περιεχόμενο στην τρίτη μαρμάρινη πλάκα που έφεραν οι κατακτητές το 1943 προοριζόμενη προφανώς για το μνημείο που θα κατασκεύαζαν αναφέρει:

«Ἐδῶ ὑπῆρχε ἡ Κάνδανος.
Κατεστράφη πρὸς ἐξιλασμὸν τῆς δολοφονίας 25 Γερμανῶν στρατιωτικῶν».

πηγή

Σχετικὰ μὲ τὸν συγγραφέα Φιλονόη Πόντου

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: